Skip to main content

Het fundament van een goede video

We begrijpen heel goed dat het maken van video’s kostbaar kan zijn. Daarom maken we het liefst video’s die hun doel rechtstreeks behalen. Maar zonder duidelijk doel kun je geen doelgerichte video’s maken. Wat komt er kijken bij het definiëren van een doel, en waarom is dat zo belangrijk?

Waarom moet jouw video bestaan?

Waarom maak je een video? Voor wie maak je een video? Dat zijn de basisvragen die bij ons aan het begin van elk project staan. De antwoorden op deze vragen zijn niet altijd makkelijk te geven.

Waarom bestaat jouw video? Raison d’être noemen we dat in het ontwerpvak. Zonder die basis is het lastig een doeltreffende video te bedenken die goed aansluiten bij wat je nou eigenlijk wilt.

Deze vragen vormen de basis van jouw boodschap, voordat er überhaupt voor video gekozen kan worden. Misschien komen we er bij het beantwoorden van deze vragen bijvoorbeeld achter dat je doelgroep 80 plussers is. Dan is video wellicht niet het beste medium voor jouw verhaal.

Springstof Media

Kader

Deze Raison d’être vormt de absolute basis voor het hele ontwerpproces, en dus voor alle beslissingen over de uiteindelijke bestemming en vorm van de video. Daarnaast geeft de Raison d’être ons een set eisen waarbinnen we aan de slag kunnen om het perfecte idee te bedenken.

Voorbeeld: een video voor een jonge doelgroep zal het beter doen op Instagram dan op LinkedIn. Wanneer we beslissen dat we een video voor Instagram zullen maken komen daar een aantal eisen uit voort. Zo kun je op Instagram maximaal 60 seconden video plaatsen, is een vierkant kader het beste formaat voor de video en wordt de video in eerste instantie zonder audio afgespeeld.

Wanneer er in het antwoord op de vraag “waarom” en “voor wie” een hele duidelijke “en” zit moet je je afvragen of je antwoord wel concreet genoeg is. Stel je wilt een video maken voor 60-ers én 20-ers. De kans is dan behoorlijk groot dat de uiteindelijke video geen van beide doelgroepen meer aanspreekt. Zonde van alle moeite. Het is dan verstandiger te kiezen voor één van beide doelgroepen, of je verhaal op te delen in twee video’s.

Hoe specifieker de doelen van je video gedefinieerd zijn hoe makkelijker het wordt om een écht goed idee te bedenken. Wanneer je duidelijke doelen hebt weet je namelijk ook wat je niet wilt, of wat niet nodig is. Daarmee voorkom je feature creeping en maak je een duidelijke video zonder poespas. En daar houden wij van!

Meer weten over het definiëren van de doelen van jouw video?