Skip to main content

Hoeveel kost het maken van een video? Dat is een vraag die wij natuurlijk vaak krijgen. Helaas is die vraag op zichzelf lastig te beantwoorden.  Niet omdat we onze prijzen op een onlogische manier opbouwen of omdat we geheimzinnig willen doen. Maar omdat de vraag “Wat kost een video?” ons niet genoeg informatie geeft om direct een goed antwoord te kunnen geven.

Springstof Media

Een video is een investering

Allereerst is het goed om te benoemen dat een video niet alleen een kostenpost is. Wanneer we een goede video maken is een video juist een investering die jou iets oplevert. Dat kunnen leads naar je website zijn, meer sollicitaties, meer brandawareness, etc. Een goede video is dus vooral een investering.

Wanneer je aan ons vraagt hoeveel een video kost kun je een aantal vragen terugverwachten. Wat is het doel van je video? Wat is de boodschap van je video? Wie gaat de video bekijken? Waar wordt de video bekeken? Uiteindelijk bepalen al deze vragen samen de vorm van je video. En dus uiteindelijk de prijs.

Maar waar is die prijs op gebaseerd? Voor een video zijn twee dingen nodig: tijd en materiaal. Hoeveel mensen zijn hoe lang bezig met de verschillende stappen en welk materiaal en apparatuur hebben we daarbij nodig?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe zijn die kosten nou precies opgebouwd? Hieronder een uitleg per stap van het videoproductie proces.

Concept en script

Tijdens deze fase van het proces bepalen we de vorm en inhoud van je video. We gaan op zoek naar het perfecte idee. Daarvoor hebben we brainstorm-sessies, voeren we gesprekken, werken we een concept uit, hebben we meer gesprekken en schrijven we uiteindelijk een script.

Het soort video bepaald hoe lang we in deze fase bezig zijn. Sommige gescripte video’s vragen een lang proces om precies de juiste toon van een video te bepalen. Andere video’s zoals een recap video vragen veel minder voorbereiding.

Voor een gescripte video zijn we in deze fase al snel 2 dagen bezig en moet je rekenen op een uurprijs van 50 euro per uur.

Pre-production

Nadat we een goed plan hebben is het tijd om de draaidag voor te bereiden. We vertalen het script naar documenten die tijdens de draaidag nodig zijn zoals een shotlist en callsheet. Daarnaast regelen we locaties, acteurs, figuranten, apparatuur, logistiek, etc. Zo zorgen we dat de draaidag op rolletjes loopt.

Gescripte video’s vragen over het algemeen een lange voorbereiding voordat we op de set staan. Dat is belangrijk, want de kosten van een crew van 5 man die niet weten wat ze moeten doen kunnen snel oplopen. Voorbereiding is dus key.

Er zijn ook video’s waarvoor er niet veel geregeld hoeft te worden. Portretvideo’s en recap video’s kunnen we meestal volledig in huis maken en hebben geen grote logistieke uitdagingen.

Voor een beetje video van één opnamedag zijn we ongeveer een dag aan het plannen en moet je rekenen op een uurprijs van 50 euro per uur.

Springstof Media
Springstof Media

Production

Wanneer we goed zijn voorbereid kunnen we starten met de opname. Soms hebben we aan één opnamedag genoeg, soms zijn er meer nodig. Dat hangt er vanaf wat voor video we hebben bedacht.

Voor een draaidag hebben we apparatuur nodig. Zoals natuurlijk een camera. Maar ook lenzen, statieven, lampen, geluidsapparatuur, etc. En we hebben mensen nodig om al die apparatuur te bedienen en de draaidag in goede banen te leiden.

Onze meest voorkomende setup van één camera, basic belichting, audio en een cameraman en regisseur kost ongeveer 1000 euro per dag.

Wanneer we al het beeldmateriaal hebben geschoten is het tijd om de video in elkaar te zetten. Daarvoor gaan we aan de slag met montage, maar ook met audio nabewerking, kleurcorrectie en animatie.

Voor een gescripte video hebben we over het algemeen een goed uitgewerkt script liggen dat als goede basis van de montage werkt. De montage van een gescripte video is daardoor wat sneller gedaan dan de montage van een recap video of korte documentaire. Bij een recap video of documentaire eindigen we een draaidag over het algemeen met véél meer beelden dan we uiteindelijk gebruiken. In de montage levert dat een aardige puzzel op.

De kosten voor post-productie kunnen sterk verschillen. Van 3 tot 5 uur voor een vlog tot  meer dan een week voor een uitgebreide documentaire. Voor een video van 2-3 minuten ligt de gemiddelde montagetijd rond de 25 tot 35 uur. En de kosten van post productie zijn gemiddeld 50 euro per uur.

Springstof Media

Dus wat kost een video?

De vraag is, zoals je inmiddels door hebt, nog steeds moeilijk te beantwoorden. Al jouw wensen en alles wat we bedenken bepalen uiteindelijk de kosten van de video. Daardoor kunnen de kosten van een video heel erg verschillen.

Ben je benieuwd wat video voor jou kan betekenen of wat jouw idee kost? Neem contact op! We helpen je graag.

Benieuwd hoe veel jouw idee kost?